Κλείσιμο

Το Euro NCAP πιστοποίησε με πέντε αστέρια τη συνολική ασφάλεια του νέου Jeep Renegade

Με την κορυφαία πιστοποίηση των πέντε αστεριών στον τομέα της ασφάλειας επιβράβευσε ο έγκριτος οργανισμός Euro NCAP  το νέο 4x4 της JEEP.  To πιο πρόσφατο μέλος στην οικογένεια της JEEP αναδείχτηκε ως ένα από τα ασφαλέστερα μοντέλα της κατηγορίας του, με τον Euro NCAP να επιβεβαιώνει τις υψηλές προδιαγραφές του Renegade. Ειδικότερα στην προστασία των ενηλίκων το ποσοστό αξιολόγησης ανέρχεται στο 87%, στην προστασία των παιδιών στο 85%, ενώ στην προστασία των πεζών στο 65% αποσπώντας θετικότατες κριτικές σε όλα τα βασικά τεστ. Στην προστασία που εξασφαλίζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης, το ποσοστό ήταν 74% χάρη στο προαιρετικό σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος και στον στάνταρ περιοριστή ταχύτητας.

Η 5-άστερη διάκριση που απολαμβάνει το νέο Jeep Renegade αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού από αυτό τον χρόνο ο Euro NCAP έχει υιοθετήσει πολύ πιο αυστηρά κριτήρια σχετικά με την προστασία των ενηλίκων, των παιδιών και των πεζών. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του νέο μοντέλου της JEEP οφείλεται στην αρχιτεκτονική δόμησης «4x4 Small Wide.
Το Renegade είναι το πρώτο μοντέλο του ομίλου FCA (το αποτέλεσμα της συγχώνευσης Fiat και Chrysler) που χρησιμοποιεί αυτή την συμπαγή δόμηση, με νέα υλικά υψηλής αντοχής ώστε να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα επίπεδα ακαμψίας του πλαισίου για μέγιστη προστασία για τους επιβάτες. Οι τρείς ζώνες παραμόρφωσης στο μπροστινό τμήμα εγγυούνται την απορρόφηση της σφοδρότητας μετά από σύγκρουση, ενώ παράλληλα ο κλωβός των επιβατών παραμένει άθικτος παρέχοντας απόλυτη ασφάλεια για όσους βρίσκονται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
Το αποτέλεσμα των εικονικών προσομοιώσεων δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες στο εργοστάσιο SATA, στο Melfi, πραγματοποιώντας 300 τεστ πάνω σε εξαρτήματα και υποσυστήματα, περισσότερες από 100 προσομοιώσεις πρόσκρουσης και περισσότερες από 100 δοκιμές πρόσκρουσης διαφόρων τύπων (μετωπική, ανατροπής, οπίσθιας σύγκρουσης, με πεζούς κ.α.), σε διαφορετικές ταχύτητες και με διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά επιβατών.
Για βέλτιστη προστασία, το νέο Jeep Renegade διατίθεται με στάνταρ 6 αερόσακους (μετωπικούς και πλαϊνούς για τους εμπρός επιβάτες, τύπου κουρτίνας για όλους), με ESC (ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας ή electronic stability control) και ERM (ηλεκτρονικό σύστημα αποτροπής ανατροπής ή electronic anti-rollover system). Ο εξοπλισμός ασφαλείας, ανάλογα με την αγορά και την έκδοση εξοπλισμού, συμπεριλαμβάνει στάνταρ ή προαιρετικά, ακόμη περισσότερα συστήματα, όπως είναι ο έλεγχος τυφλής γωνίας (Blind-Spot Monitoring), η ανίχνευση διέλευσης στο πίσω μέρος (Rear Cross Path Detection), το ενεργό cruise control (διαθέσιμο από το 2015) και η κάμερα οπισθοπορείας ParkView με δυναμικό πλέγμα υπόδειξης θέσης.
Ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα που διαθέτει το νέο Jeep Renegade, είναι το σύστημα προειδοποίησης και αποφυγής πρόσθιας σύγκρουσης (Forward Collision Warning-Plus), το οποίο αποτελεί πρωτιά στην κατηγορία, βάσει της αξιόπιστης και ακριβέστατης λειτουργίας του. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ραντάρ και κάμερες ως αισθητήρια όργανα τα οποία ανιχνεύουν την απόσταση από ένα προπορευόμενο όχημα ή κάποιο αντικείμενο μπροστά από το αυτοκίνητο. Όταν χρειαστεί, το σύστημα προειδοποιεί ή υποβοηθά τον οδηγό να αποφύγει την σύγκρουση ή να μειώσει τις συνέπειες, όταν αυτή είναι αναπόφευκτη.
Επίσης, το Jeep Renegade μπορεί να εξοπλιστεί με το σύστημα προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Sense Departure Warning-Plus) και το σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου (Blind-spot Monitoring).

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης