Κλείσιμο

Οι Αλόνσο και Μπάτον στο τιμόνι της McLaren-Honda

Ολική επαναφορά στο θεαματικότερο από τα μηχανοκίνητα σπορ πραγματοποιεί η McLaren-Honda, ένα από τα πιο θρυλικά δίδυμα στην ιστορία της F1.  Η McLaren και η Honda έχουν δημιουργήσει μία από τις πιο  ανταγωνιστικές συνεργασίες στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού: Η Honda άνοιξε νέους ορίζοντες τη δεκαετία του 1980 κατασκευάζοντας έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα που ήταν ασυναγώνιστος σε ισχύ και απόδοση, και μεταξύ 1988 και 1992, η McLaren-Honda κέρδισε οκτώ παγκόσμια πρωταθλήματα και 44 grand prix, σημειώνοντας 53 pole positions και 30 ταχύτερους γύρους, σε 80 grand prix. Το 1988, δημιουργήθηκε το πιο επιτυχημένο μονοθέσιο F1 όλων των εποχών: το ασυναγώνιστο McLaren-Honda MP4/4, το οποίο θριάμβευσε στα χέρια των Ayrton Senna και Alain Prost κερδίζοντας σε 15 από τα 16 grand prix της σεζόν – ασύλληπτος αριθμός. Στην νέα προσπάθεια της McLaren-Honda να βρεθεί από το 2015 στην κορυφή της F1 θα έχεις ως «συνοδοιπόρους» δύο παγκόσμιους πρωταθλητές: τους Fernando Alonso και Jenson Button ενώ ο Kevin Magnussen παραμένει σημαντικό μέλος της ομάδας, σαν πιλότος δοκιμών και αναπληρωματικός οδηγός.
Η Honda επιστρέφει στην ανώτερη βαθμίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού εξελίσσοντας  ένα νέο επαναστατικό υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα στις νέες εγκαταστάσεις της που εξυπηρετεί αποκλειστικά δραστηριότητες στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, στη Sakura, Ιαπωνία.
Ο Ayrton Senna, κατά την άποψη πολλών ο καλύτερος πιλότος στην ιστορία του σπορ, κέρδισε σε 30  από τα 44 grand prix που οι McLaren και Honda συμμετείχαν μεταξύ 1988 και 1992. Ο Ayrton είπε κάποτε: «Δεν χρειαζόμαστε μύθους. Χρειαζόμαστε παραδείγματα για να ακολουθήσουμε – παραδείγματα θάρρους, αποφασιστικότητας και ελπίδας. Χρειάζεται να πιστέψουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε και οφείλουμε να ακολουθήσουμε αυτή την πίστη.» Όλοι στη McLaren και Honda συμφωνούν με κάθε λέξη αυτής της φράσης του Ayrton Senna, και πρώτος απ’ όλους ο Fernando Alonso, το νέο απόκτημα της ομάδας.
Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης