Πρωτοπόρα η MICHELIN στη βιώσιμη κινητικότητα

Με στόχο να συζητήσουν και να προωθήσουν λύσεις σχετικές με τη βιώσιμη κινητικότητα η Michelin συγκέντρωσε στο Chengdu, της Κίνας – χιλιάδες εκπροσώπους από την πολιτική, τη βιομηχανική και την επιστημονική κοινότητα στα πλαίσια του 12ου Michelin Challenge Bibendum.

Καμία επιχείρηση δεν μπορεί – από μόνη της – να δώσει λύσεις στις προκλήσεις των μετακινήσεων του μέλλοντος.  Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η πρόσβαση στις μεταφορές και η ασφάλεια απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.  Αυτή είναι και η φιλοσοφία του Ομίλου Michelin, του οποίου η στρατηγική επικεντρώνεται στη συλλογικότητα και την καινοτομία.

Για περισσότερα από 100 χρόνια, οι καινοτομίες της Michelin έχουν προκαλέσει επανάσταση σε όλους τους τύπους της κινητικότητας και των μεταφορών, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Όμιλος Michelin εξοπλίζει οτιδήποτε έχει ρόδες – από αυτοκίνητα, van, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, φορτηγά, χωματουργικά και αγροτικά οχήματα, έως τραμ, μετρό, αεροσκάφη, οχήματα εξερεύνησης Σελήνης κ.α.

Στο Michelin Challenge Bibendum ,η κορυφαία εταιρία παραγωγής ελαστικών στο κόσμο,  παρουσίασε τις τελευταίες καινοτομίες της εταιρείας:
• Το ελαστικό της νέας ηλεκτρικής Formula E: Ως ο μοναδικός προμηθευτής ελαστικών για το πρωτάθλημα της FIA,  Formula E η Michelin σχεδίασε ένα ελαστικό που καλύπτει τις υψηλές απαιτήσεις των εντυπωσιακών αυτών αγώνων, που πραγματοποιούνται μέσα στις πόλεις και με διαφορετικές καιρικές συνθήκες.  Με αυτό το επαναστατικό ελαστικό των 18 ιντσών, η Michelin αξιοποιεί το μηχανοκίνητο αθλητισμό ως ένα τεχνολογικό εργαστήριο για ελαστικά δρόμου.
• Τα αγροτικά ελαστικά με τεχνολογία Ultraflex: Τα νέα ελαστικά δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των αγροτών και των κατασκευαστών αγροτικών μηχανημάτων.  Η νέα αυτή τεχνολογία έχει ένα μοναδικό συστατικό γόμας και ένα σχεδιασμό που επιτρέπει την μεταφορά μεγάλων φορτίων και τη λειτουργία υπό πολύ χαμηλή πίεση. Τα οφέλη που προκύπτουν είναι: η προστασία του εδάφους, η αύξηση της ικανότητας μεταφοράς βάρους και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.
• Η τεχνολογία Selfseal η οποία χάρη σε ένα μοναδικό συστατικό σφραγίζει τυχόν διατρήσεις στο πέλμα. Αυτά τα ελαστικά, που πρόκειται να βρίσκονται στην αγορά από το 2015, θα συμβάλλουν στην ασφάλεια οδηγών και πεζών. Τα ελαστικά αυτά θα εξασφαλίζουν ηρεμία στους οδηγούς πέρα από κάθε προηγούμενο. Σχεδιασμένα για επιβατικά αυτοκίνητα και οχήματα διανομών, μπορούν να περάσουν πάνω από καρφιά χωρίς να ξεφουσκώσουν ή να «σκάσουν», κάνοντας το κλατάρισμα ένα πρόβλημα του παρελθόντος.
Κι επειδή για τον  Όμιλο Michelin οι υπηρεσίες πρόκειται να παίξουν ένα βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των μεταφορών του μέλλοντος, η εταιρεία παρουσίασε τις υπηρεσίες «Michelin Solutions» που προσφέρει για τους στόλους φορτηγών με στόχο την μείωση του λειτουργικού τους κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους. 
Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης