«Πεντάστερη» στην ασφάλεια η νέα SKODA Fabia

Με την ανώτατη διάκριση των  5 αστεριών και στις τέσσερις δοκιμές (προστασία ενηλίκων, παιδιών, πεζών, συστήματα ασφαλείας) του ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP επιβραβεύτηκε  η νέα SKODA Fabia. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα επικυρώνουν τις υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας που προσφέρει το νέο μοντέλο της SKODA το οποίο θα λανσαριστεί στην ελληνική αγορά στις αρχές του 2015. Οι δοκιμαστές έδωσαν μεγάλη έμφαση στην στιβαρή κατασκευή του θαλάμου των επιβατών. Σχετικά με την προστασία παιδιών ηλικίας 18 μηνών η νέα SKODA Fabia πέτυχε το μέγιστο σκορ, και για την προστασία παιδιών ηλικίας 3 ετών σημείωσε εξίσου κορυφαία βαθμολογία. Το μυστικό της επιτυχίας για τη νέα SKODA Fabia εντοπίζεται στα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που μέχρι πρότινος αποτελούσαν προνόμιο μοντέλων μεγαλύτερων κατηγοριών!

Το Μπροστινό Σύστημα Προειδοποίησης Κινδύνου (Front Assistant), σε συνδυασμό με το Σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος (Emergency Braking Function) προσφέρονται για πρώτη φορά στη νέα SKODA Fabia. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ένα αισθητήρα κίνησης (ραντάρ) που υπολογίζει συνεχώς την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Όταν η απόσταση μειωθεί υπερβολικά, το σύστημα επεμβαίνει αυτόματα, αρχικά προειδοποιώντας τον οδηγό μέχρι και την εκτέλεση αυτόνομου φρεναρίσματος. Ένα ακόμη σύστημα που κάνει ντεμπούτο στη νέα SKODA Fabia είναι το Σύστημα Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων (Multi-Collision brake), το οποίο αποτελεί μέρος του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ευστάθειας (Electronic Stability Control ή ESC) που τοποθετείται από την βασική έκδοση. Tο Σύστημα Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων μειώνει την πιθανότητα εμπλοκής σε σύγκρουση (μετά από ένα ατύχημα), ενώ επεμβαίνει αυτόματα στα φρένα όταν ανιχνεύσει μία βασική επαφή ή σύγκρουση, ακόμη και αν ο οδηγός δεν έχει προλάβει να φρενάρει. 

Ένα ακόμη σύστημα που τοποθετείται για πρώτη φορά στη νέα SKODA Fabia είναι το Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης (Driver Activity Assistant) που ανιχνεύει αποκλίσεις από την κανονική συμπεριφορά του οδηγού. Στην μακροσκελή λίστα με τα συστήματα ασφαλείας, συμπεριλαμβάνονται ο Περιοριστής Ταχύτητας (Speedlimiter), το Σύστημα Συγκράτησης σε Ανηφόρα (Hill-Hold Control) και το Σύστημα Ελέγχου Πίεσης Ελαστικών.

Με έξι αερόσακους –πρόσθιους, πλευρικούς και κεφαλής- σε συνδυασμό με πέντε ζώνες ασφαλείας τριών σημείων η νέα SKODA Fabia προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία που μπορεί να πετύχει ένα μοντέλο της κατηγορίας. προστατεύουν τους επιβάτες σε περίπτωση ατυχήματος. Ο υψηλός βαθμός ακαμψίας του αμαξώματος και οι μελετημένες ζώνες παραμόρφωσης δημιουργούν ένα απόλυτα ασφαλή θάλαμο για όλους τους επιβάτες!

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης