Κλείσιμο

Με ευφυή συστήματα ασφάλειας το Νέο Ford Mondeo

Με μια σειρά από ευφυή συστήματα ασφαλούς οδήγησης  εξόπλισε η Ford το νέο Mondeo που αναμένεται να λανσαριστεί επίσημα στην ελληνική αγορά στα τέλη Νοεμβρίου. Στην κορυφή των συστημάτων βρίσκεται το Pre-Collision Assist με Pedestrian Detection που αναδεικνύει το Mondeo ως το  πρώτο όχημα παγκοσμίως στην κατηγορία που θα προσφέρει μία νέα τεχνολογία ανίχνευσης πεζού η οποία βοηθά στη μείωση της σφοδρότητας των ατυχημάτων ή στην πλήρη αποφυγή τους.
Το νέο σύστημα Pre-Collision Assist με Pedestrian Detection της Ford μπορεί να ανιχνεύει πεζούς στο δρόμο, ή που σκοπεύουν να περάσουν μπροστά από το όχημα και φρενάρει αυτόματα αν ο οδηγός δεν αντιδράσει στις προειδοποιήσεις. Το σύστημα επεξεργάζεται πληροφορίες τις οποίες συλλέγει από κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ, και ένα ραντάρ στον προφυλακτήρα και τις διασταυρώνει με τα στοιχεία μιας βάσης δεδομένων με «ανθρώπινες φιγούρες» για να ξεχωρίζει τους πεζούς από άλλα αντικείμενα του δρόμου.
Το Pedestrian Detection είναι μεταξύ των πολλών νέων χαρακτηριστικών του νέου Mondeo. Το σύστημα αποτελεί μέρος του πακέτου Pre-Collision Assist το οποίο λανσάρει επίσης τη λειτουργία Active Braking: αυτή ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα για να μειώσει τις επιπτώσεις μιας εμπρόσθιας σύγκρουσης ακόμα και με τη μέγιστη ταχύτητα του οχήματος. Το Active City Stop λειτουργεί με ταχύτητες έως 40 χλμ/ώρα. Σε υψηλότερες ταχύτητες, το νέο Pre-Collision Assist χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ και κάμερας για να ανιχνεύει μία περιοχή σε ακτίνα μέχρι 200 m μπροστά, ενώ μπορεί να εφαρμόζει αυτόματα ακόμα και τη μέγιστη πίεση πέδησης προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις ή να αποφύγει πολλούς τύπους εμπρόσθιων συγκρούσεων.
Η τεχνολογία ραντάρ ανοίγει το δρόμο και για τη νέα λειτουργία Distance Indication και την τεχνολογία Adaptive Cruise Control. Το Distance Indication αποτελεί μία φιλική προς το χρήστη οπτική διεπαφή που ενημερώνει τον οδηγό για τη χρονική απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Το Adaptive Cruise Control διατηρεί αυτόματα μία επιλεγμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. 
Το νέο Mondeo θα διατίθεται από τις αρχές του 2015 εκτός από το χιλιάρη βενζινοκινητήρα EcoBoost με 125 PS και εκπομπές CO2 119 g/km και με τον  τον νέο ισχυρό δίλιτρο TDCi diesel κινητήρα με διπλή σειριακή υπερσυμπίεση που αποδίδει 210 PS και ροπή 450 Nm. Σημειώνεται ότι το νέο Mondeo θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015  σε τετράθυρη υβριδική έκδοση, πεντάθυρο μοντέλο και  wagon.
Ο νέος 1.5 EcoBoost της Ford θα διατίθεται επίσης με το Mondeo για πρώτη φορά με 160 PS και εκπομπές km CO2 134 g/km, ενώ ο δίλιτρος EcoBoost αντίστοιχα με 203 PS και 240 PS.
Ένα μοντέλο τεχνολογίας ECOnetic θα διατίθεται με την ισχύ ενός 1.6L diesel με προβλεπόμενες εκπομπές CO2 94 g/km, κορυφαία τιμή για diesel.

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης