Τέσσερις παγκόσμιες πρεμιέρες Opel στο Παρίσι

Με τέσσερις παγκόσμιες πρεμιέρες θα δηλώσει παρούσα η Opel στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού ( 4 – 19 Οκτωβρίου), Σημείο αναφοράς το  νέο Corsa που λανσάρει μια νέα αισθητική εσωτερικού, προάγει την εικόνα της υψηλής ποιότητας και ευρυχωρίας και όλα αυτά πλαισιωμένα από την τεχνολογία infotainment IntelliLink καθώς και σύγχρονα συστήματα υποστήριξης οδηγού. Οι άλλες τρείς «πρεμιέρες» αφορούν το μοδάτο και σπορ ADAM S, το Mokka με νέο κινητήρα 1.6 CDTI turbodiesel (100 kW/136 hp) και οι κινητήρες 2.0 CDTI των Insignia και Zafira Tourer.

Opel Corsa : Εφοδιασμένο με ένα πλήρες  πακέτο συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας το νέο Corsa ανεβάζει στα ύψη το επίπεδο οδηγικής απόλαυσης στην κατηγορία του. Το νέο μοντέλο της  Opel θα διαθέτει: δεύτερης γενιάς εμπρός κάμερα Opel Eye με σύστημα αναγνώρισης οδικής σήμανσης (Road Sign Recognition), προειδοποίηση  αλλαγής λωρίδας οχήματος (Lane Departure Warning),  υποβοήθηση μεγάλης σκάλας φώτων, (High Beam Assist), ένδειξη  απόστασης προπορευόμενου οχήματος (Following Distance Indication), σύστημα αναγνώρισης επικείμενης σύγκρουσης (Forward Collision Warning.  Οι νέοι, πολιτισμένοι και αποδοτικοί τρικύλινδροι κινητήρες 1.0L turbo με κιβώτια ομαλών αλλαγών σχέσεων, η νέα ανάρτηση και το βελτιστοποιημένο σύστημα διεύθυνσης προσφέρουν κορυφαία επίπεδα άνεσης και ακρίβειας. Ο συμπαγής, αλουμινένιος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo ήδη πληροί τα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 6. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος, αποδίδοντας 66 kW/90 hp ή 85 kW/115 hp. Και οι δύο παράγουν  ροπή  170 Nm από τις 1.800 rpm.

Opel ADAM S:  Σπορ σχεδίαση, ένας ζωηρός κινητήρας και πολυάριθμες δυνατότητες εξατομίκευσης χαρακτηρίζουν τη νέα έκδοση ADAM. Οι λάτρεις της σπορ οδήγησης θα ενθουσιαστούν με τον 1.4 Turbo ECOTEC 110 kW/150 hp. Σε συνδυασμό με εξατάχυτο, μηχανικό κιβώτιο, ο νέος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας εντυπωσιάσει με την εξαιρετική απόκριση και μία καμπύλη ροπής που ταιριάζει στο σπορ οδηγικό στυλ, κάνοντας πανεύκολη την οδήγηση σε δρόμους με στροφές. Το ADAM S επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 8,5 δεύτερα. Η τελική ταχύτητα με αυτό τον κινητήρα μπορεί να ξεπεράσει τα 200 km/h. Τα σπορ οδηγικά χαρακτηριστικά αναδεικνύονται  από ένα ειδικά σχεδιασμένο πλαίσιο υψηλών επιδόσεων που εξελίχθηκε ειδικά για το ADAM S, αλλά και το υψηλής ακρίβειας, άμεσης απόκρισης σύστημα διεύθυνσης. Τα μεγάλα φρένα OPC S, προσαρμοσμένα στις διαστάσεις των τροχών, διασφαλίζουν άριστα χαρακτηριστικά πέδησης.

Mokka 1.6 CDTI:   Από τις αρχές του 2015, το Opel Mokka θα διατίθεται με το νέο 1.6 CDTI turbo diesel (100 kW/136 hp) της Opel. Αποκαλούμενος ήδη ο ‘αθόρυβος diesel’, αυτός ο πολύ συμπαγής τετρακύλινδρος κινητήρας θα αντικαταστήσει τον 1.7 diesel στη γκάμα Mokka. Προσφέρει περισσότερη ισχύ και ροπή – +6hp και +20 Nm, αντίστοιχα – από λιγότερα κυβικά εκατοστά, και σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση. Ο ζωηρός 1.6 CDTI αποτελεί μέλος μιας νέας οικογένειας αλουμινένιων diesel της Opel. Η έκδοση 100 kW/136 hp αποδίδει 85 hp ανά λίτρο – απαράμιλλη τιμή στην κατηγορία κυβισμού του. Η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 190 km/h. Ο αθόρυβος diesel είναι επίσης εξαιρετικά οικονομικός και φιλικός προς το περιβάλλον: με το ακριβές, εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο της Opel και στάνταρ σύστημα Start/Stop, το 1.6 CDTI Mokka καταναλώνει μόλις 4,1 l/100 km στο μικτό κύκλο εκπέμποντας μόλις 109 g CO2/km - σχεδόν 0,5 l/100 km λιγότερο καύσιμο και 11 g/km λιγότερο CO2 από τον προκάτοχό του 1.700 κυβ. εκατ. Ο νέος diesel πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6.

Νέος 2.0 CDTI στα Insignia και Zafira Tourer: Διαθέσιμος από το 2015, ο δίλιτρος turbo diesel νέας γενιάς της Opel με ισχύ 125 kW/170 hp και υψηλή ροπή 400 Nm, θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα 120 kW/ 163 hp diesel στο Insignia και τον 121 kW/165 hp στο Zafira Tourer. Αυτός ο πολύ αποδοτικός κινητήρας προδιαγραφών Euro 6 αποδίδει σχεδόν 4% περισσότερη ιπποδύναμη και +14% ροπή, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2. Ο νέος 2.0 CDTI λειτουργεί καθαρά σαν βενζινοκινητήρας με το σύστημα Επιλεκτικής Αναγωγής Καυσαερίων Blue Injection  της Opel - Selective Catalytic Reduction (SCR).  Το Blue Injection είναι μία μετεπεξεργασία που αφαιρεί τα οξείδια του αζώτου (NOx) από τα καυσαέρια του κινητήρα. Μικρές ποσότητες AdBlue®, ένα αβλαβές υγρό που αποτελείται από ουρία και νερό, ψεκάζεται στη ροή των καυσαερίων πριν από τον καταλύτη SCR και μετά από το φίλτρο μικροσωματιδίων - Diesel Particulate Filter (DPF). Το διάλυμα διασπάται άμεσα σε αμμωνία (NH3), που απορροφάται από τον καταλύτη SCR. Στη συνέχεια, τα οξείδια του αζώτου (NOx) των καυσαερίων μετατρέπονται σε αβλαβές άζωτο και υδρατμούς μέσω της χημικής αντίδρασης με την αμμωνία.

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης