Βελτιωμένη άνεση και λειτουργική ποιότητα προσφέρουν τα νέα C-MAX και Grand C-MAX

Έχοντας κατακτήσει το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 1,2 εκ. οδηγών σε διάστημα έντεκα ετών από το πρώτο λανσάρισμα του το C-MAX καθώς και ο μεγάλος αδελφός Grand C MAX (επταθέσιο) άλλαξαν look. H  Ford προχώρησε στην αισθητική ανανέωση του τρίτης γενιάς  C-MAX διαμορφώνοντας ένα ισχυρότερο και πιο αεροδυναμικό εμπρός τμήμα στο οποίο δεσπόζει  η χαρακτηριστική ανάστροφη τραπεζοειδή μάσκα Ford.  Πιο αεροδυναμικοί και ανάγλυφοι εμπρός προβολείς και πιο ορθογώνιοι, επιμηκυμένοι προβολείς ομίχλης τονίζουν το τολμηρότερο εμπρός τμήμα των δύο μοντέλων. Η μονοκόμματη πίσω πόρτα αποπνέει μία σοφιστικέ αίσθηση και η συμπαγής σχεδίαση των πίσω φώτων ολοκληρώνει τη μοντέρνα εμφάνιση.
Το εσωτερικό των νέων FordC-MAX και Grand C-MAX περιλαμβάνει σχεδιαστικές βελτιώσεις ενώ η  διάταξη είναι πιο φιλική προς το χρήστη με λιγότερα και πιο εύχρηστα χειριστήρια και διακόπτες. Η ανασχεδιασμένη κεντρική κονσόλα προσφέρει περισσότερο χώρο και ενσωματώνει συρόμενο υποβραχιόνιο. Η νέα ρυθμιζόμενη κονσόλα χωράει διάφορα μπουκάλια και ποτήρια, ενώ το περιστρεφόμενο ντουλαπάκι διευκολύνει την πρόσβαση στα αποθηκευμένα αντικείμενα. Ο βαθύτερος αποθηκευτικός χώρος βελτιώνει σημαντικά τη χωρητικότητα στο πάνω τμήμα του ταμπλό, ενώ περιλαμβάνει νέα θύρα USB για σύνδεση και φόρτιση κινητών συσκευών. Τα C-MAX και Grand C-MAX θα προσφέρονται με ταπετσαρίες ανώτερης ποιότητας σε όλη τη γκάμα, θερμαινόμενο τιμόνι, διακοσμητικές πλάκες μαρσπιέ και σημεία τοποθέτησης από δίχτυ πίσω από την πρώτη και δεύτερη σειρά καθισμάτων.

Η νέα οικογένεια C-MAX εφοδιάζεται με προηγμένες τεχνολογίες Ford όπως τα  φώτα ημέρας LED Daytime Running Lights, οι προβολείς Bi-Xenon HID και το προηγμένο Adaptive Front Lighting System της Ford  που προσαρμόζει τη γωνία δέσμης των προβολέων σύμφωνα με μία από τις επτά ρυθμίσεις ανάλογα με τις κυκλοφοριακές και οδικές συνθήκες. Τα νέα συστήματα βοηθούν τους οδηγούς να αποφεύγουν ατυχήματα ή να μετριάζουν τις επιπτώσεις τους – από γρατζουνιές και χτυπήματα στο παρκάρισμα μέχρι σοβαρότερες συγκρούσεις με υψηλότερες ταχύτητες.

Το σύστημα Active Park Assist της Ford εντοπίζει κατάλληλους χώρους στάθμευσης και, με το πάτημα ενός μπουτόν, κατευθύνει το όχημα ενώ ο οδηγός έχει τον έλεγχο του γκαζιού και του φρένου. Τα C MAX και Grand C-MAX αποκτούν επιπλέον το Perpendicular Parking με την προσθήκη δύο νέων αισθητήρων υπερήχων στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου. Το σύστημα βοηθά τους οδηγούς να παρκάρουν με όπισθεν κάθετα, παράλληλα με άλλα αυτοκίνητα.

Οι έξτρα αισθητήρες υποστηρίζουν δύο ακόμα τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς στους ελιγμούς εξόδου από ένα χώρο στάθμευσης:
• Cross Traffic Alert, προειδοποιεί τους οδηγούς που βγαίνουν με όπισθεν από χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση οχημάτων πίσω τους. Το σύστημα λειτουργεί με ραντάρ σε εμβέλεια μέχρι 40 m και εκδίδει τρία διαφορετικά προειδοποιητικά σήματα εάν ανιχνεύσει όχημα να πλησιάζει από κάποια πλευρά
• Park-Out Assist, βοηθά τους οδηγούς κατά την έξοδό τους από κάθετο, παράλληλο χώρο στάθμευσης. Αφού ο οδηγός επιλέξει την αριστερή ή δεξιά πλευρά το σύστημα αναλαμβάνει τον έλεγχο διεύθυνσης ενώ ο ίδιος ελέγχει το γκάζι και το φρένο 

Η Ford έχει βελτιώσει επίσης το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης Active City Stop, το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες στο εμπρός τμήμα για την ανίχνευση σταθερών αντικειμένων στο δρόμο και προετοιμάζει τα φρένα εάν το αυτοκίνητο πλησιάζει πολύ γρήγορα ένα αντικείμενο.
Νέα στο C-MAX είναι η τεχνολογία Adaptive Cruise Control της Ford που επιτρέπει στους οδηγούς να διατηρούν μία προκαθορισμένη ταχύτητα από το προπορευόμενο όχημα ακόμα και όταν αυτό κινείται πιο αργά από την ταχύτητα του ταξιδιού (cruise speed). Σε περιπτώσεις που το Adaptive Cruise Control δεν είναι ενεργό, η λειτουργία Distance Indication δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να ρυθμίσουν την επιθυμητή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Τέλος τα ανανεωμένα  C-MAX εφοδιάζονται με το σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 2 της Ford που περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 8 ιντσών και προηγμένο φωνητικό έλεγχο για hands-free πρόσβαση σε λειτουργίες συστημάτων ήχου, πλοήγησης, κλιματισμού και συμβατά κινητά τηλέφωνα.
Η νέα γκάμα κινητήρων της οικογένειας C-MAX επεκτείνεται με το νέο, αποδοτικό βενζινοκινητήρα 1.5 EcoBoost της Ford σε εκδόσεις 150 PS και 182 PS. Επίσης θα διατίθεται με το νέο 1.5 TDCi diesel, που αποδίδει 95 PS ή 120 PS, και μία νέα έκδοση ECOnetic με εκτιμώμενες εκπομπές CO2 99 g/km στο πενταθέσιο C-MAX. Η οικογένεια C-MAX θα εξακολουθήσει να προσφέρεται με τις εκδόσεις 100 PS και 125 PS του πολυβραβευμένου βενζινοκινητήρα 1.0 EcoBoost. Τα νέα C-MAX και Grand C-MAX προσφέρουν αισθητά βελτιωμένες τιμές CO2 και για πρώτη φορά περιλαμβάνουν στάνταρ την τεχνολογία Auto-Start-Stop της Ford με τους κινητήρες EcoBoost βενζίνης και 2.0 TDCi diesel.

Το πενταθέσιο C-MAX και το επταθέσιο Grand C-MAX θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη στις αρχές του 2015.

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης