Η Michelin προωθεί την παραγωγή ανανεώσιμου ισοπρενίου για την κατασκευή ελαστικών

Πιο κοντά στο στόχο της για τη δημιουργία τεχνολογίας που θα χρησιμοποιεί τη ζάχαρη βιολογικής προελεύσεως, όπως το ζαχαροκάλαμο ή την κυτταρίνη, για την παραγωγή ανανεώσιμου ισοπρενίου που θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ελαστικών και άλλων προϊόντων με βάση το καουτσούκ πλησιάζει η Michelin με την ένταξη της Braskem στην συνεργασία που ξεκίνησε το 2011 με την Amyris.
Αυτή η συνεργασία είχε ως στόχο την ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά ανανεώσιμου ισοπρένιου, προερχόμενο από διαφόρων μορφών βιομάζα.
Εντάσσοντας στη συνεργασία τους την εξειδίκευση της Braskem, ηγέτιδας εταιρείας πετροχημικών στην Αμερικανική ήπειρο και πρώτη παγκοσμίως παραγωγό βιοπολυμερών, η Amyris και η Michelin θα μπορούν να επιταχύνουν την διαδικασία βιομηχανοποίησης του ανανεώσιμου ισοπρενίου. Με αποτελέσματα αναγνωρισμένα στην έρευνα αιχμής στον χώρο της βιώσιμης χημείας, η Braskem κατέχει ήδη εμπειρία στην ανάπτυξη πολύ-ισοπρενίου εξ ολοκλήρου ανανεώσιμου. Η Braskem παράγει περισσότερα από 16 εκατ. τόνους θερμοπλαστικών ρητινών και άλλων πετροχημικών προϊόντων το χρόνο, δημιουργώντας έτσι βιώσιμες και έξυπνες λύσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον χάρη σε χημικά προϊόντα και πλαστικά που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων. 
Η Amyris θα μοιραστεί με την Braskem τα δικαιώματά εμπορευματοποίησης της τεχνολογίας αυτής.  Η Michelin θα διατηρήσει προνομιακή αλλά όχι αποκλειστική πρόσβαση, στο ανανεώσιμο ισοπρένιο που θα παράγεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αυτό το κοινό project με Amyris και Braskem, θα επιτρέψει στη Michelin να έχει στην διάθεσή της μια ακόμη πηγή εφοδιασμού για πολύ-ισοπρένιο βιολογικής προέλευσης, υλικό υψηλών επιδόσεων και φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή ελαστικών ποιότητος.
Η Amyris παράγει, από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, διάφορες εναλλακτικές προς πολλά πετρελαϊκά προϊόντα.  Η Amyris χρησιμοποιεί την τεχνολογική πλατφόρμα της, συνθετικής βιολογίας, για να μετατρέπει την ζάχαρη των φυτών σε διάφορα μόρια υδρογονανθράκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύνθεση ενός ευρέως φάσματος προϊόντων. Η Amyris εμπορεύεται αυτά τα ανανεώσιμα προϊόντα ως No Compromise® συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καλλυντικών, αρωμάτων, πολυμερών, λιπαντικών και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όσο και για ανανεώσιμα καύσιμα, γκαζολίνη και κηροζίνης.
Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης