Πρώτευσε το MINI Countryman στη δοκιμή πρόσκρουσης του IIHS των ΗΠΑ

Tην κορυφαία βαθμολογία  «Καλό» στη δοκιμή «Ελαφρώς Έκκεντρης Πρόσκρουσης» (σύγκρουση με κολόνα που καλύπτει σχεδόν το ένα τέταρτο του εμπρός τμήματος) του Ινστιτούτου για την Ασφάλεια των Αυτοκινητόδρομων - Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) των ΗΠΑ, πέτυχε το MINI Countryman.Επίσης έλαβε την σημαντική  διάκριση: "Top Safety Pick" (TSP). Η συγκεκριμένη διαδικασία δοκιμής ,που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 2012 από το IIHS , προσομοιώνει μία μετωπική σύγκρουση με κινούμενο εμπόδιο και ταχύτητα περίπου 64 χλμ/ ώρα. Στις  δοκιμές πρόσκρουσης  που  συνήθως γίνονται στην Ευρώπη , τα αυτοκίνητα χτυπάνε το εμπόδιο έκκεντρα (μετωπική σύγκρουση),  αλλά η δοκιμή του IIHS διαφέρει στο ότι περιλαμβάνει σύγκρουση με κολόνα  που καλύπτει σχεδόν το ένα τέταρτο του εμπρός τμήματος. Σαν αποτέλεσμα,  δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί ολόκληρη η ενέργεια κρούσης και ο βαθμός  της παραμόρφωσης είναι υψηλότερος στις περιοχές της πρόσκρουσης.
Τα αυτοκίνητα πετυχαίνουν καλή βαθμολογία μόνον εάν ο κλωβός επιβατών παραμένει ανέπαφος και οι αερόσακοι συνεργάζονται με τις ζώνες ασφαλείας για να αποφευχθεί ο τραυματισμός της κεφαλής. Αν ο κλωβός επιβατών παραμορφωθεί, τα καθίσματα και οι αερόσακοι μετατοπίζονται και δεν προσφέρουν πλέον πλήρη προστασία. Για ένα καλό σκορ στη συγκεκριμένη δοκιμή, τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι σχεδιασμένα εξ αρχής , όπως το  MINI Countryman, έτσι ώστε οι  εξωτερικές δυνάμεις να κατανέμονται σε όλο το εμπρός τμήμα τους σε ένα τόσο οριακό σενάριο.
Στη δοκιμή,  στην οποία  πρώτευσε το MINI Countryman, συμμετείχαν δώδεκα  οχήματα της μικρής και μικρομεσαίας κατηγορίας, όλα παραγωγής, model year 2014.
Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης