Κλείσιμο

«Απόλυτα» τεχνολογικά προηγμένο το νέο Volvo XC90

Δύο παγκόσμιες πρωτιές στον τομέα της ασφάλειας και μάλιστα στο  βασικό εξοπλισμό, θα διαθέτει το νέο τετρακίνητο, επταθέσιο, πολυτελές SUV XC90 της Volvo το οποίο θα αποκαλυφθεί στα τέλη Αυγούστου.

Η πρώτη αφορά το σύστημα προστασίας σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο. Η εκτροπή ενός αυτοκινήτου από το δρόμο είναι ένας συνηθισμένος τύπος ατυχήματος με διαφορετικές αιτίες, όπως η διάσπαση της προσοχής του οδηγού, η κόπωση ή οι κακές καιρικές συνθήκες. Η Volvo παρότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή θεσπισμένοι έλεγχοι ή δοκιμές αξιολόγησης που να εξετάζουν την ικανότητα ενός αυτοκινήτου να αντιμετωπίζει ατυχήματα εκτροπής από το δρόμο, η εταιρεία αποφάσισε να εξελίξει την τεχνολογία για την προστασία των επιβαινόντων σε ανάλογες περιπτώσεις. Η Volvo Cars εξέλιξε το σύστημα Safe Positioning για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.
Η δυνατότητα Safe Positioning σημαίνει ότι σε περίπτωση εκτροπής του αυτοκινήτου από το δρόμο, το Νέο Volvo XC90 αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και σφίγγει τις ζώνες ασφαλείας εμπρός, συγκρατώντας τους επιβαίνοντες στη θέση τους. Οι ζώνες παραμένουν σταθερά σφιγμένες όσο το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται. Προκειμένου να αποτραπούν τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη, μια λειτουργία απορρόφησης της ενέργειας ανάμεσα στο κάθισμα και τον σκελετό του καθίσματος απορροφά τις κατακόρυφες δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν το αυτοκίνητο προσγειώνεται ανώμαλα στο έδαφος. Η λύση αυτή μπορεί να περιορίσει τις κατακόρυφες δυνάμεις που δέχεται το σώμα ακόμα και στα 2/3 των αρχικών. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, οι οποίοι είναι σοβαροί και συχνοί σε τέτοιου είδους ατυχήματα. Το Νέο XC90 διαθέτει επίσης τεχνολογίες που βοηθούν τον οδηγό να αποφύγει τέτοια ατυχήματα: το σύστημα Lane Keeping Aid εφαρμόζει αντίσταση στο τιμόνι όταν το αυτοκίνητο βγαίνει κατά λάθος από τη λωρίδα του, ενώ το σύστημα Driver Alert Control, το οποίο είναι επίσης στάνταρ, ανιχνεύει κόπωση ή χαλάρωση της προσοχής του οδηγού και τον ειδοποιεί. Περιλαμβάνει επίσης τη λειτουργία Rest Stop Guidance που καθοδηγεί τον οδηγό προς τον πλησιέστερο χώρο ανάπαυσης.

Η δεύτερη αφορά το σύστημα  αυτόματου φρεναρίσματος στις διασταυρώσεις. Το νέο Volvo XC90 είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με τεχνολογία που φρενάρει το αυτοκίνητο αυτόματα αν ο οδηγός στρίψει εμπρός από όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα. Αυτή είναι μια συνηθισμένη περίπτωση σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις μέσα στην πόλη, αλλά και σε λεωφόρους όπου το όριο ταχύτητας είναι μεγαλύτερο. Το Νέο Volvo XC90 ανιχνεύει τον κίνδυνο σύγκρουσης και φρενάρει αυτόματα προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση ή να μετριάσει τις επιπτώσεις της.

Σημειώνεται ότι το νέο XC90 περιλαμβάνει και πολλές άλλες καινοτομίες στον τομέα της ασφάλειας όπως: Έγκαιρη προστασία σε περίπτωση πρόσκρουσης από πίσω, επαναστατικό σύστημα αποτροπής και προστασίας από ανατροπή (RSC), αυτόματο φρενάρισμα με το City Safety, αναβαθμισμένη αναγνώριση οδικής σήμανσης, κάλυψη των τυφλών σημείων (BLIS), Adaptive Cruise Control (ACC) με Queue Assist.
Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης