Κλείσιμο

VW cross up! 1,0: Περιπετειώδης έκδοση

Ο Βενιαμίν του στόλου της VW το up! απέκτησε έκδοση crossover ή αν θέλετε εμφάνιση «off road» χωρίς όμως να «φορά» τα ευεργετικά συστήματα της τετρακίνησης… Αυτή η εκδοχή  για ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης μεταφράζεται σε καλύτερη ορατότητα, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε «ανωμαλίες» του οδοστρώματος και πιο ευχάριστη οδηγική εμπειρία. Το cross up! είναι μακρύτερο κατά 2,3 εκατ., είναι φαρδύτερο κατά 8 χλστ. ενώ είναι και ψηλότερο κατά 2,7 εκατ. σε σύγκριση με το βασικό αδερφάκι του.
Η έκδοση VW cross up! διαφοροποιείται έντονα από το συμβατικό up!. Ο προφυλακτήρας στην πεντάθυρη έκδοση φιλοξενεί μια πιο δυναμική γρίλια σε σχήμα κυψέλης ενώ η οριζόντια λωρίδα πού ενσωματώνει τους προβολείς ομίχλης είναι χρωμιωμένη. Μια αλουμινένια ποδιά που βρίσκεται στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα εμπρός και πίσω τονίζει την «off road» προδιάθεση του μοντέλου. Στα πλαϊνά και στους θόλους των τροχών υπάρχουν τα διακριτικά  πλαστικά προστατευτικά σε ανθρακί απόχρωση, (σημείο αναφοράς όλων των εκδόσεων «cross» της VW ) που τονίζουν τις, νέας σχεδίασης, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών με ελαστικά διάστασης 185/50. Στη διάσταση αυτή οφείλεται και η αυξημένη απόσταση από το έδαφος (+15 χλστ.) σε σύγκριση με το συμβατικό up! Τέλος το VW cross up! διαθέτει στην οροφή ειδικής σχεδίασης ράγες ενω οι εξωτερικοί καθρέπτες έχουν μεταλλική απόχρωση ασημί light.
Η “cross” φιλοσοφία της εξωτερικής εμφάνισης υπάρχει και στο εσωτερικό με κύρια σημεία αναφοράς  τα καθίσματα αποκλειστικής σχεδίασης
“cross” που υπάρχουν σε δύο αποχρώσεις ανθρακί ή κόκκινο ,και το δίχρωμο ταμπλό με επένδυση lack. Ο λοιπός εξοπλισμός τού νέου cross up! είναι παρόμοιος με την έκδοση move up!. Διαθέτει ακόμη  δερμάτινη επένδυση σε  τιμόνι, χειρόφρενο και κιβώτιο ταχυτήτων. Χάρη στο μακρύ μεταξόνιο οι πίσω επιβάτες έχουν αρκετό  χώρο κάτι που ισχύει και για τις αποσκευές τους τηρουμένων των αναλογιών (χώρος αποσκευών 251 lt.)
Το VW cross up!  κινεί ο χιλίαρης τρικύλινδρος κινητήρας 1,0 lt, απόδοσης 75 PS (55 kW). Ο συγκεκριμένος βενζινοκινητήρας καταναλώνει 4,7 λίτρα καυσίμου ανά 100 χλμ. ενώ οι εκπομπές CO2 είναι 108 g/km. Συνεργάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων το οποίο έχει μακριά κλιμάκωση.
Το VW cross up!  στο δρόμο και παρά το μεγαλύτερο ύψος από το έδαφος δεν προβληματίζει όταν πιεστεί σε κλειστά κομμάτια. Η ποιότητα κύλισης δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μεγαλύτερο αυτοκίνητο και η ανάρτηση προσφέρει ικανοποιητική άνεση. Ο τρικύλινδρος χιλιάρης κινεί αξιοπρεπώς το ελαφρύ (996 kg) Cross Up!, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στις μεσαίες και υψηλές στροφές. Σίγουρα ο ατμοσφαιρικός κινητήρας δεν έχει ικανή ροπή όμως μην ξεχνάμε ότι το αυτοκίνητο είναι για κατ` εξοχήν αστική χρήση και όχι για να ικανοποιήσει  την ανάγκη για μακρινές μετακινήσεις. Άλλωστε ο crossover χαρακτήρας του εν πολλοίς είναι «στα χαρτιά»  και δεν μπορεί να υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις για να συμπεριφερθεί όπως ένα αυθεντικό εκπρόσωπο της κατηγορίας σε δύσκολες  «off road» συνθήκες.
Η τιμή του Cross Up! είναι €13.470 κι εκτός από τα έξτρα της έκδοσης Cross περιλαμβάνει τέσσερις αερόσακους, ESP, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός (τα πίσω δεν ανοίγουν) κ.ά.
Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης