Κλείσιμο

Το «Όσκαρ» των κινητήρων στον 1.0 EcoBoost της Ford

Τον τίτλο του Διεθνή Κινητήρα της Χρονιάς 2014 κατέκτησε ,για τρίτη συνεχή χρονιά ο χιλιάρης EcoBoost της Ford Motor Company,  έχοντας πλέον  στο χαρτοφυλάκιό του 13 σημαντικές διακρίσεις.
Ο αποδοτικός και ισχυρός 1.0 EcoBoost – που τροφοδοτεί  το Fiesta και εννέα ακόμα μοντέλα της Ford – ανακηρύχθηκε από μία επιτροπή 82 συντακτών του αυτοκινήτου από 35 χώρες,  επίσης για τρίτη συνεχή φορά,  ως ο : «Καλύτερος Κινητήρας κάτω του 1.0 λίτρου»
Ο μικρός βενζινοκινητήρας που προσφέρεται με μοντέλα της Ford επικράτησε του ανταγωνισμού από premium μάρκες και κατασκευαστές υπεραυτοκινήτων και απέσπασε το ‘Όσκαρ΄ των κινητήρων ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.
Μέσω της φιλοσοφίας εξέλιξης One Ford, ο EcoBoost συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς διαθέτοντας όλο το πακέτο - εντυπωσιακή οικονομία καυσίμου, συναρπαστικές επιδόσεις, απουσία θορύβων και πολιτισμένη λειτουργία στην κατηγορία μικρών βενζινοκινητήρων. 
Ο συμπαγής, χαμηλής αδράνειας υπερσυμπιεστής ανεβάζει μέχρι 248.000 rpm - πάνω από 4.000 στροφές το δευτερόλεπτο και σχεδόν διπλάσιες από αυτών που εφοδιάζουν τους κινητήρες των φετινών αγωνιστικών μονοθεσίων της F1.
Ο υπερσυμπιεστής του 1.0 EcoBoost 140 PS παράγει πίεση υπερπλήρωσης 1.6 bar (24 psi). Η μέγιστη πίεση ανάφλεξης των 124 bar (1.800 psi) ισοδυναμεί με ένα Αφρικανικό ελέφαντα βάρους πέντε τόνων που πατά πάνω στο έμβολο!
Ο χιλιάρης EcoBoost που λανσαρίστηκε το 2012 με το Ford Focus, διατίθεται τώρα με εννέα ακόμα μοντέλα: Fiesta, B-MAX, EcoSport, C-MAX και Grand C-MAX, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Transit Connect και Transit Courier.
Το νέο Mondeo θα συνεχίσει το Ευρωπαϊκό λανσάρισμα του 1.0 EcoBoost όταν κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά: πρόκειται για το μικρότερο κινητήρα που θα διατίθεται με ένα τόσο μεγάλο οικογενειακό αυτοκίνητο.
Πέραν των εκδόσεων 100 PS και 125 PS, η Ford πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο μιας νέας έκδοσης 140 PS του κινητήρα στα νέα μοντέλα Fiesta Red Edition και Fiesta Black Edition, τα ισχυρότερα αυτοκίνητα δρόμου παραγωγής 1000 κυβ. εκ. με επιτάχυνση 0-100 km/h σε 9 δευτερόλεπτα, τελική ταχύτητα 201 km/h και κατανάλωση 4,5 l/100 km με εκπομπές CO2 104 g/km.
Τα Ευρωπαϊκά εργοστάσια τη Ford στην Κολωνία (Γερμανία) και στην Κραϊόβα (Ρουμανία) κατασκευάζουν ένα νέο κινητήρα EcoBoost κάθε 42 δευτερόλεπτα και πρόσφατα ξεπέρασαν το ορόσημο των 500.000 μονάδων.

 

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης