Κλείσιμο

Περισσότερο άνετο και δυναμικό το Toyota RAV4 τέταρτης γενιάς

Τον ιστορικό τίτλο του δημιουργού της κατηγορίας των συμπαγών SUV ή «Αυτοκινήτων ελευθέρου χρόνου» κατέχει από το 1994 η Toyota. Είναι η χρονιά ορόσημο για την  παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία όπου η Toyota  παρουσίασε το πρώτο Recreational Active Vehicle με 4 Wheel-Drive (RAV4). Τη συγκεκριμένη   χρονιά, η Toyota πούλησε 53.000 RAV4 με το  νούμερο να διπλασιάζεται το 1995  να τριπλασιάζεται το 1996, ενώ από γενιά σε γενιά παρουσίαζε σταθερή αύξηση φθάνοντας το 2013, με τον αριθμό πωλήσεων να είναι  δεκαπλάσιος από αυτόν του 1994.
Συνολικά, έχουν πουληθεί πάνω από 5 εκατ. RAV4 σε όλο τον κόσμο - πάνω από 1,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Από αυτά, το 90%  κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα στο δρόμο.
Ο ανταγωνισμός δέχθηκε την πρόκληση της Toyota με αποτέλεσμα το 2010 να υπάρχουν 10 διαφορετικά μοντέλα στην κατηγορία συμπαγών SUV ενώ σήμερα, οι κατασκευαστές  έχουν περισσότερες από 19 επιλογές.
Η κατηγορία συμπαγών SUV είναι από τις λίγες που εξακολουθούν να επεκτείνονται στην Ευρώπη, με τις πωλήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 36% περίπου στο διάστημα 2008 - 2013. Το 2013, οι πωλήσεις της κατηγορίας στη Δυτική Ευρώπη ανήλθαν στις 848.000 μονάδες, ενώ 387.000 οχήματα επιπλέον πουλήθηκαν στη Ρωσία.
Ήδη η Toyota έχει προχωρήσει στη δημιουργία της τέταρτης γενιάς του RAV4 . Διατηρώντας το σχεδιαστικό πυρήνα και τον μοναδικό οδηγικό χαρακτήρα της πρώτης γενιάς RAV4, η τέταρτη γενιά έχει εξελιχθεί για να ικανοποιήσει την τάση για πιο οικογενειακή χρήση με κύρια χαρακτηριστικά: Ευελιξία, πολυμορφικότητα, ορατότητα από ψηλά και αξιοπιστία εκτός και εκτός δρόμου.
Το RAV4 τέταρτης γενιάς διαθέτει σύγχρονο, πιο προηγμένο και δυναμικό στυλ, φινέτσα και ανώτερη σχεδιαστική ποιότητα εσωτερικού, περισσότερους χώρους στην καμπίνα και μεγαλύτερο χώρο αποσκευών, μαζί με αυξημένα επίπεδα άνεσης, ευελιξίας και ασφάλειας.
Διαθέτοντας μία νέα, πιο εργονομική θέση οδήγησης, επαναρυθμισμένα συστήματα εμπρός και πίσω ανάρτησης, ανανεωμένο Electric Power Steering και ένα νέο Sport mode για το προηγμένο, all-wheel drive, Integrated Dynamic Drive System, το νέο RAV4 προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και ευελιξία σε στεγνούς και βρεγμένους δρόμους και υπόσχεται μία πιο συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Ειδικότερα το Dynamic Torque Control AWD System (λειτουργεί αξιοποιώντας ταυτόχρονα πληροφορίες για την ταχύτητα, τη γωνία διεύθυνσης, τη διαμήκη επιτάχυνση ή τα φορτία G) προσφέρει ουσιαστικό έλεγχο στη φάση της διαδικασίας στροφής.  Αυτό ισχύει κυρίως για το Sport Mode όταν ο έλεγχος συμπεριφοράς σε στροφή αυξάνει την κατανομή ροπής στους πίσω τροχούς μέχρι 10%, ανιχνεύοντας τη γωνία διεύθυνσης. Στη συνέχεια, ανάλογα με το ρυθμό περιστροφής του αμαξώματος προσαρμόζει με ακρίβεια τη ροπή στους πίσω τροχούς. Αποτέλεσμα: η 4η γενιά RAV4 να είναι πιο άνετη από ποτέ σε καθημερινή χρήση, παραμένοντας ικανή όπως σε εκτός δρόμου κίνηση.
Εξοπλίζεται με ένα μόνο μεταξόνιο για όλες τις χώρες με το συνολικό μήκος να μεγαλύτερο κατά 23,5 εκ. συγκριτικά με το προηγούμενο κοντό μεταξόνιο και μειωμένο κατά  5 εκ.  συγκριτικά με το μακρύ μεταξόνιο.
Εφοδιασμένο με νέους κινητήρες 2.0, 2.5 βενζίνης και 2.0, 2.2 Diesel.  , το νέο RAV4 συνδυάζει την πλουσιότερη γκάμα που έχει προσφέρει μέχρι τώρα με μία μέση μείωση στις εκπομπές CO2 της τάξης του 11% σε όλες τις εκδόσεις συγκρινόμενο με την προηγούμενη γενιά.
Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης