Κλείσιμο

«Όχι» στη Mercedes για περιβαλλοντικούς λόγους λεει η Γαλλία

Η Γαλλία μπλοκάρει την εγγραφή των νέων αυτοκινήτων Daimler Mercedes καθώς η γερμανική εταιρεία χρησιμοποιεί ένα απαγορευμένο ψυκτικό κλιματισμού, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

Οι γαλλικές αρχές αρνήθηκαν να εγγράψουν τα αυτοκίνητα Mercedes A-Class, B-Class και SL, αν και οι γερμανικές αρχές τα έχουν εγκρίνει, τόνισε εκπρόσωπος της Daimler.

Συνήθως, η γαλλική έγκριση ακολουθεί το πράσινο φως της Γερμανίας. Ωστόσο «δεν έχουμε κάποια εξήγηση για ποιο λόγο η εγγραφή στη Γαλλία δεν έγινε δεκτή», είπε ο εκπρόσωπος.
Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι το Παρίσι μπλόκαρε την εγγραφή διότι τα εν λόγω αυτοκίνητα περιλαμβάνουν ένα ψυκτικό υγρό που δεν επιτρέπεται στην ΕΕ.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το γαλλικό υπουργείο μεταφορών είχε ενημερώσει την Κομισιόν για τα σχέδιά του αυτή την εβδομάδα και ότι η Κομισιόν θα συζητούσε το θέμα στην επόμενη συνάντηση για την αυτοκίνηση στα μέσα Ιουλίου. Αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης δεν το σχολίασαν.


Τον Σεπτέμβριο, η Daimler είπε ότι το HFO-1234yf, το μόνο ψυκτικό κλιματισμού στην αγορά που συμμορφώνεται με τη νέα Οδηγία της ΕΕ για τα αέρια του θερμοκηπίου, θα μπορούσε να αποτελέσει την κύρια πηγή πυρκαγιάς σε ένα όχημα.

Τόσο η Daimler όσο και η ανταγωνίστριά της Volkswagen αναπτύσσουν ακριβά συστήματα κλιματισμού που βασίζονται στο διοξείδιο του άνθρακα προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς του νέου ψυκτικού HFO-1234yf, που εκπέμπει δηλητηριώδες φθοριούχο αέριο υδρογόνου.

Στο μεταξύ, η Daimler παραβιάζει την ευρωπαϊκή Οδηγία συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί αποκλειστικά το μη εύφλεκτο αλλά ρυπογόνο R134a. Οι γερμανικές αρχές συμφώνησαν να επεκτείνουν την άδεια που είχε δοθεί προηγουμένως στην Daimler και στα νέα αυτοκίνητα.

Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr με Reuters