Η δημοτική σύμβουλος Ασμάα ΑμπντόλΧαμίντ δηλώνει φεμινίστρια, σοσιαλίστρια και υπέρμαχος της δημοκρατίας. Εχει ομοφυλόφιλους φίλους, αντιτίθεται στη θανατική ποινή και υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση. Με άλλα λόγια, είναι μια σύγχρονη Σκανδιναβή και Ευρωπαία. Με μια διαφορά: ότι επιμένει να φορά μαντήλα και αρνείται, για θρησκευτικούς λόγους, να σφίγγει το χέρι των ανδρών.

Η 25χρονη Παλαιστίνια ετοιμάζεται τώρα να εισέλθει στο δανικό κοινοβούλιο. Για την ακροδεξιά, η νεαρή ακτιβίστρια είναι ένας πράκτορας του ισλαμικού φονταμενταλισμού στη δημοκρατία της Δανίας. Για πολλούς αριστερούς, η ΑμπντόλΧαμίντ είναι μια προβληματική προσωπικότητα που συμβολίζει την καταπίεση των γυναικών και δεν έχει θέση στον κοκκινοπράσινο συνασπισμό των σοσιαλιστών και των οικολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητά της φέρνει στο προσκήνιο τη θέση και τις αξίες του ισλάμ στη σύγχρονη Ευρώπη και τη μεταχείριση των μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Η ίδια πάντως έχει καθαρές θέσεις. Είναι ευκολότερο να είσαι μουσουλμάνος στη Δανία απ' ό,τι στη Σαουδική Αραβία, λέει στην Γκάρντιαν. Εδώ δεν αισθάνομαι ξένη. Ενδιαφέρομαι για την πολιτική. Θέλω να μιλήσω γι'αυτή την κοινωνία, για πολιτικά ζητήματα. Αλλά δεν ασχολούμαι με την πολιτική επειδή είμαι μουσουλμάνα.

Η φιλοδοξία της, σε συνδυασμό με την επιμονή της να μην κρύβει τη θρησκευτική της ταυτότητα, έχουν εξοργίσει το πολιτικό κατεστημένο της Δανίας και έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις, δύο σχεδόν χρόνια μετά τη δημοσίευση των σκίτσων του Προφήτη που είχαν οδηγήσει σε διαδηλώσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Η συζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της ακροδεξιάς, λέει ο Τόγκερ Σέιντενφαντεν, διευθυντής της καθημερινής εφημερίδας Politiken. Η Ασμάα επιμένει στο δικαίωμά της να είναι μια ευσεβής μουσουλμάνα, και αυτό προκαλεί ένα βαθύ προβληματισμό.

Το βασικό πρόβλημα είναι η μαντήλα, και κατά πόσον μπορεί μια γυναίκα να τη φορά στο κοινοβούλιο. Και το πρόβλημα αυτό τέθηκε όταν η Ασμάα αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για λογαριασμό της αριστερής Ενωτικής Λίστας.

Το Δανικό Λαϊκό Κόμμα, ένα ακροδεξιό κίνημα που στηρίζει την αδύναμη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, βρίσκεται σε αναβρασμό. Δύο στελέχη του έκαναν ήδη σύγκριση της μαντήλας με τη σβάστικα. Δεν μας αρέσει η ιδέα να χρησιμοποιήσει η κυρία αυτή το κοινοβούλιο ως εργαλείο για την προώθηση του ισλαμισμού, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος. Δεν τη θεωρούμε ναζί. Ο τρόπος όμως που χρησιμοποιεί τη μαντήλα επιτρέπει συγκρίσεις με άλλα σύμβολα του ολοκληρωτισμού.

Σύμφωνα με μια έρευνα, η Δανία είναι η ευτυχέστερη χώρα του κόσμου. Επιπλέον, η οικονομία της είναι ανθηρή και η ανεργία της η χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για style=width:τους 200.000 μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα, όμως, αυτή η ευτυχία είναι άγνωστη. Λόγω της επιρροής που ασκούν οι ακροδεξιοί στην κυβέρνηση, η Δανία έχει αποκτήσει τη σκληρότερη αντιμεταναστευτική πολιτική που είχε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί Δανοί που είναι παντρεμένοι με ξένες αναγκάζονται να μετακινούνται κάθε μέρα από το Μάλμο στην Κοπεγχάγη επειδή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δικαίωμα διαμονής για τις συζύγους τους.

Η ΑμπντόλΧαμίντ, που μοιράζεται με μια από τις έξι αδελφές της ένα μικρό διαμέρισμα στο γκέτο Φολσμόσε, στην πόλη Οντένσε, λέει ότι θέλει να αγωνιστεί για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.

Η χώρα αυτή είναι πλούσια, αλλά πολλοί άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν τους βοηθά κανείς, τονίζει. Για μένα, το κοινωνικό κράτος βρίσκεται πολύ κοντά στο ισλάμ. Αλλά πρέπει να αλλάξουμε αυτή την κυβέρνηση.

Εναντίον της έχουν ταχθεί και πολλοί συντηρητικοί μουσουλμάνοι. Πηγαίνουν στον πατέρα μου και του λένε να με παντρέψει, λέει γελώντας. Αλλοι λένε ότι δεν μπορείς να είσαι μουσουλμάνος και Δανός ταυτόχρονα. Και πολλές γυναίκες στο κόμμα μου θεωρούν ότι η μαντήλα ισοδυναμεί με καταπίεση.

Νομίζουν πως είμαι ανυπεράσπιστη. Νομίζουν πως είμαι μια γυναίκα από τη Μέση Ανατολή. Όχι. Είμαι μια Δανή μουσουλμάνα. Και διεκδικώ το δικαίωμα της επιλογής. Είναι δικό μας θέμα αν θα φοράμε ή όχι μαντήλα.