Η συζήτηση για το Airbnb ξεκίνησε για τα καλά. Μόνο που είναι εξ αρχής προβληματική. Για δύο λόγους. Ο πρώτος θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια παραλλαγή της θεωρίας της συλλογικής δράσης. Δύο από τους κύριους πρωταγωνιστές, οι ξενοδόχοι και οι χρήστες προσέρχονται στο διάλογο με μια εγγενή ασυμμετρία. Οι πρώτοι είναι οργανωμένοι, έχουν πολύ καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και στα όργανα της εξουσίας ενώ θεωρούν ότι χάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, άρα έχουν ισχυρό κίνητρο να κινητοποιηθούν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος υπουργός τουρισμού μίλησε ως εκπρόσωπος των ξενοδόχων. Οι δεύτεροι είναι πολλοί, ανοργάνωτοι κι όσο και αν συλλογικά το όφελος μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, για τον καθένα προσωπικά είναι σχετικά μικρό με αποτέλεσμα να μην έχουν ισχυρό κίνητρο να κινητοποιηθούν και να διαμαρτυρηθούν.  

Το δεύτερο πρόβλημα είναι τα στοιχεία. Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και σε ποια έκταση; Τα περισσότερα που ακούγονται είναι ανεκδοτολογικά και κατά συνέπεια είναι εύκολο να δώσουν στρεβλή εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τις ευρωεκλογές, στις ροζ σελίδες εφημερίδας, διάβαζες στην δεξιά σελίδα έρευνα πληρωμένη από επιχειρηματικό φορέα σύμφωνα με την οποία η φοροδιαφυγή από το Airbnb έφτανε τα 300 εκατομμύρια μέσα στα τελευταία 3 χρόνια. Στην αριστερή σελίδα ωστόσο υπήρχε είδηση από το υπουργείο των οικονομικών σύμφωνα με την οποία τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα από το Airbnb και την χρυσή βίζα ήταν 300 εκατομμύρια τον χρόνο!

Εδώ αρχίζουν και τα fake news. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα κατά της οικονομίας διαμοιρασμού είναι ότι ευνοεί την φοροδιαφυγή. Στην πραγματικότητα βέβαια ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Τα έσοδα από το Airbnb μπορεί να τα διαπιστώσει πια η εφορία με ένα πάτημα του κουμπιού και κανείς δεν μπορεί να τα αποκρύψει. Αντιθέτως ο τουριστικός τομέας είναι κατ εξοχή τομέας φοροδιαφυγής όπως έδειξε και η πρόσφατη έρευνα της εφορίας σύμφωνα με την οποία το ένα τρίτο των επιχειρήσεων παρανομεί. Το ίδιο ισχύει για τις ενοικιάσεις εκτός πλατφορμών όπου η συναλλαγή μπορεί να γίνει κάτω από το τραπέζι. Όσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις οι δυνατότητες νόμιμης φοροαποφυγής γνωστές και μεγάλες. 

Ένα δεύτερο επιχείρημα σχετίζεται με το ότι στο Airbnb δεν ισχύουν οι ίδιοι όροι ανταγωνισμού με τις επιχειρήσεις. Αλλά βέβαια ούτε οι επιχειρήσεις λειτουργούν όλες με τους ίδιους όρους. Άλλες οι υποχρεώσεις του ελεύθερου επαγγελματία, άλλες μιας ατομικής επιχείρησης, άλλες μιας ΕΠΕ, μιας ΑΕ ή μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο. Στην πραγματικότητα ως ένα ύψος τζίρου για ενοίκια, είτε με πλατφόρμα είτε όχι, έχει κριθεί ότι μπαίνει ένας flat φόρος χωρίς δυνατότητα έκπτωσης εξόδων.

Για αυτές τις δραστηριότητες έχουμε κρίνει δηλαδή ότι δεν έχει νόημα να επιβληθεί μια πρόσθετη γραφειοκρατία. Θυμόμαστε ότι το ίδιο, σε σχέση με την υποχρέωση απόδωσης του ΦΠΑ,  είχε προτείνει η τρόικα ακόμα και για επιχειρήσεις με τζίρο ως 20.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι το μέσο έσοδο από το Airbnb είναι 10.000 ευρώ, μιλάμε για μη πρόβλημα. Οι εξαιρέσεις μπορεί να καλυφθούν με τα μέτρα που ήδη, θεωρητικά τουλάχιστον, ισχύουν π.χ. για ως 2 σπίτια ανά  ΑΦΜ ή το όριο των 90 ημερών.

Στην πραγματικότητα το μόνο ουσιαστικό  επιχείρημα που σχετίζεται με το  Airbnb είναι ότι ανεβάζει τα νοίκια σε ορισμένε αστικές περιοχές αποκλείοντας τους ντόπιους. Αυτό αφορά τα αστικά κέντρα. Όσα ακούστηκαν για την Σαντορίνη και τους καθηγητές που δεν έβρισκαν σπίτι, για περιοχές δηλαδή με τουριστική σεζόν πάνω από 4 μήνες, είναι μάλλον αστεία. Με τέτοιους τζίρους είναι ντροπή για τις τοπικές αρχές να μην μπορούν να διασφαλίσουν κατοικίες για τους καθηγητές. Και στα αστικά κέντρα ωστόσο δεν είναι σαφές πού και σε ποια έκταση υπάρχει πρόβλημα. Το να είναι ακριβή η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, για παράδειγμα, ίσως και να είναι φυσιολογικό.

Άλλωστε ως πριν λίγα χρόνια μιλούσαμε για εγκατάλειψη και κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, τώρα δεν θέλουμε την ανάκαμψη; Και βέβαια σε όλες τις πόλεις υπάρχουν ακριβές και φτηνές περιοχές. Αν υπάρχει ωστόσο πραγματικά πρόβλημα προσφοράς κατοικιών τότε δεν μπορεί να ειδωθεί μόνο μέσα από την σκοπιά της οικονομίας του διαμοιρασμού. Θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά ποια είναι η πολιτική για φτηνή κατοικία τόσο της κυβέρνησης όσο και του Δήμου. Στο Βερολίνο για παράδειγμα, οι τοπικές αρχές αγόρασαν 600 κατοικίες θέλοντας να συγκρατήσουν τα ενοίκια. Εδώ τι κάνουμε. Τι κάνουμε πχ με την έλλειψη φοιτητικής στέγης, με δεδομένο ότι οι ελλείψεις παρατηρούνται κυρίως στα μικρά διαμερίσματα; Γιατί ο Δήμος σε συνεργασία με ιδιώτες δεν φτιάχνει φοιτητικές εστίες που θα μπορούσαν το καλοκαίρι να εξυπηρετούν και τουρίστες;  Και πόσο σκόπιμη είναι η επιδότηση ενοικίου, την οποία στην πραγματικότητα μοιράζονται ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, κρατώντας ταυτόχρονα τα ενοίκια ψηλά, σε αντιδιαστολή με την ανύπαρκτη στην Ελλάδα κοινωνική κατοικία; Είναι μια δύσκολη συζήτηση που ποτέ δεν κάναμε. 

Όμως αυτό που στην πραγματικότητα καθόλου δεν συζητάμε είναι η σημαντική προσφορά του Airbnb στους χρήστες του. Μιλάμε για το ότι βοήθησε ιδιοκτήτες να καλύψουν τον ΕΝΦΙΑ ή να καλύψουν μέρος από τις μειώσεις που υπέστησαν από την κρίση. Σωστό.  Ξεχνάμε όμως τους εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, Έλληνες και ξένους που απολαμβάνουν σχετικά φτηνή και συχνά υψηλής ποιότητας  στέγη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εσωτερικό. Αυτοί είναι που κυρίως κερδίζουν και όμως  απουσιάζουν ολοκληρωτικά από τον διάλογο. Αν σκεφτούμε μάλιστα τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές στις τουριστικές περιοχές για πολλούς, ιδίως για οικογένειες,  το  Airbnb είναι η ιδανική λύση. Ως συνήθως όμως η καινοτομία αντιμετωπίζεται περισσότερο ως πρόβλημα παρά ως λύση.