"Ένα είναι το παράπονο: δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Τα νέα παιδιά δεν θέλουν να εργασθούν στον Τουρισμό".

Η διαπίστωση, που μάλλον έκπληξη προκαλεί στους μη παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ανήκει στον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσο, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για 17η χρονιά, με τίτλο "TOURISM IN TRANSITION #someTHINKdifferent".

"Μέχρι σήμερα ένα είναι το μεγάλο μας πρόβλημα: ο Τουρισμός αντιμετωπίζεται ως περιστασιακή απασχόληση", εξήγησε ο Γ. Ρέτσος.

Η λύση εκτιμά ότι βρίσκεται στην ανάπτυξη και υιοθέτηση ξεκάθαρης επιχειρησιακής κουλτούρας από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου δηλαδή.

Το να γνωρίζει ο νέος, ως πιθανός εργαζόμενος, σε ποιο ακριβώς περιβάλλον και υπό ποιες συνθήκες και αρχές θα εργαστεί, θα βοηθήσει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, να "δει" στον Τουρισμό την ευκαιρία της μόνιμης απασχόλησης.

"Οι ελληνικές επιχειρήσεις, επειδή ως επί το πλείστον ειναι μικρές και πολύ μικρές, πάσχουν στο ζήτημα της κουλτούρας", επισήμανε ο Γ. Ρέτσος, "θεωρούν ότι δεν τις αφορά".

"Καλούμε τους νέους να εργασθούν στον Τουρισμό" είτε βρίσκονται στη χώρα είτε έχουν φύγει στο εξωτερικό, το εμφατικό μήνυμα , με αποδέκτες πάντως όλες τις πλευρές.

Εξάλλου η συγκυρία είναι κρίσιμη. "Ο Τουρισμός διανύει μια κομβική μεταβατική περίοδο καθώς οι επιχειρήσεις "περνούν" σταδιακά στα χέρια της δεύτερης και σπανιότερα της τρίτης γενιάς".

Όπως μάλιστα επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ απαιτείται ανοιχτός, διαρκής διάλογος με επίκεντρο τα προβλήματα ακόμη και σύγκρουση. Καθώς "η επιτυχία των τελευταίων έξι - επτά ετών" δε σημαίνει ότι ο κλάδος θα παραμείνει κραταιός στο διηνεκές.

Η εποχή εγκυμονεί μεγάλες προκλήσεις.

Στόχος του φετινού συνεδρίου είναι να αποτελέσουν έμπνευση για τους επαγγελματίες του Τουρισμού στην Ελλάδα οι πραγματικές εμπειρίες αλλά και οι πρακτικές συμβουλές που μοιράστηκαν οι ομιλητές, διεθνούς κύρους. Ώστε ο κλάδος να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του, απέναντι στις νέες προκλήσεις με διάρκεια στον χρόνο.