Φόρος στα χάμπουργκερ για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας
Πρόβλημα η παχυσαρκία στη Ρουμανία
09/02/2010 | 16:41
Τελευταία Ενημέρωση 16:45 09/02/2010
Ειδικό φόρο στα χάμπουργκερ, αλλά και σε άλλα τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας, σκοπεύει να επιβάλει η ρουμανική κυβέρνηση, ώστε να ενθαρρύνει τους πολίτες να διατρέφονται υγιεινά.
Εάν το κυβερνητικό μέτρο υιοθετηθεί, η Ρουμανία θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα εισαγάγει φορολογία για την κατανάλωση «junk food»
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ένας στους δύο Ρουμάνους αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερβολικού βάρους, κάτι που αποδίδεται στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και σάκχαρα.
Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών τροφίμων, ωστόσο, θεωρούν ότι το μέτρο είναι ανώφελο, επειδή η εισαγωγή νέου φόρου θα ωθήσει τους ανθρώπους να στραφούν σε ακόμη πιο φθηνά προϊόντα που παράγονται σε ανθυγιεινές συνθήκες.
Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι με την επιβολή του μέτρου θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης και των πρόωρων θανάτων.