Δυσάρεστα πλην αναγκαία τα μέτρα
Συνέντευξη Παπαθανασίου στο ΣΚΑΪ 100,3
26/06/2009 | 10:35
Τελευταία Ενημέρωση 13:53 26/06/2009
"Εάν δε βάζαμε φόρους, τότε θα είχαμε ακόμα περισσότερα ελλείμματα και χρέος". Αυτό τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου και χαρακτήρισε "δυσάρεστα πλην αναγκαία" τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
"Είχαμε κρατήσει από την αρχή στάση σοβαρότητας και ποτέ δεν είχαμε δεσμευτεί ότι δε θα επιβάλουμε νέους φόρους... ποτέ δεν κρύψαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί", είπε ο κ. Παπαθανασίου και επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα στον τομέα των δαπανών.
Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για "μάχη που θα πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί" και τόνισε ότι "αντί να ντρέπονται αυτοί που δεν κόβουν αποδείξεις, έχουμε φτάσει στο σημείο να ντρεπόμαστε εμείς να τη ζητήσουμε".
Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον Οκτώβριο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2010, θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το στόχο κάτω από το 3%.
Σχολιάζοντας τα νέα οικονομικά μέτρα, ο καθηγητής χρηματοοικονομικής στο πανεπιστήμιο Πειραιά Μιχάλης Γκλεζάκος, επισήμανε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι τα μέτρα αυτά είναι αποσπασματικά και μικρού βεληνεκούς, και ως τέτοια δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της σπατάλης του δημοσίου τομέα.
Παράλληλα, προέβλεψε και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στο άμεσο μέλλον, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει λιγότερα χρήματα από αυτά που τις λείπουν για να καλύψει τρύπες στο δημόσιο έλλειμμα.