Πενήντα εκατομμύρια περισσότεροι πεινασμένοι το 2008
Δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής
Δάφνη Ματζιαράκη, Λονδίνο
29/06/2009 | 16:41
Τελευταία Ενημέρωση 23:16 29/06/2009
Ζητήματα κλιματικής αλλαγής όπως η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αλλά και η κρίση στη γεωργία και το μέλλον της, απασχολούν μεταξύ άλλων το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Στο Συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων και περισσότεροι από 500 δημοσιογράφοι απ΄ όλο τον κόσμο, ενώ από ελληνικής πλευράς ο ΣΚΑΪ είναι το μοναδικό μέσο που παρακολουθεί και καλύπτει τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Τζον Μπάρεκ, επικεφαλής Διεθνούς Ανάπτυξης του ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεινάνε σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε το 2008 κατά 50 εκατομμύρια, ενώ αυτή τη στιγμή ο συνολικός αριθμός φτάνει το ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μπάρεκ η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει μειώσει μέχρι το 2030 κατά 20% την παγκόσμια αγροτική παραγωγή. Η κρίση στη γεωργική παραγωγή αφορά και στην Ελλάδα όπου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώνονται λόγω της ερημοποίησης και λόγω της μη ορθολογικής διαχείρισης του νερού, πρόσθεσε ο κ. Μπάρετ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή μειώνει την παγκόσμια καλλιεργήσιμη έκταση κατά 20%- 30% λόγω λειψυδρίας, ερημοποίησης, αλλά και πλημμυρών. Σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση τροφίμων και την αύξηση της παραγωγής βιοκαυσίμων, η παγκόσμια γεωργική παραγωγή θα μειωθεί κατα 40% έως το 2050.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Ίνα Κρουτ τόνισε ότι στο μέλλον όλος ο πλανήτης θα πρέπει να παράγει περισσότερα τρόφιμα σε μικρότερες εκτάσεις, με λιγότερο νερό, λιγότερη ενέργεια, λιγότερα απορρίμματα και απόβλητα και λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.